středa 9. března 2011

Závody spřežení

Nejstarší evropský závod psích spřežení a nejtěžší v Česku se jmenuje Ledová jízda, letos se v Krkonoších  jel 21.ročník. 
 
Když jsme potkávali v pátek během výletu psí spřežení, mysleli jsme, že jen tak ladí formu na závody. Netušili jsme, že závod trvá tři dny, měří 150 km a musí se při něm bivakovat. Družstvo tvoří musher se psím spřežením a lyžař.

Závod je pořádán na paměť tragicky zesnulého českého polárnika, účastnika expedice admirála Byrda, Dr. Václava Vojtěcha a je inspirován dlouhými traily arktickými pustinami, při nichž si musher veze vše potřebné s sebou.  První ročník startoval v Krkonoších už v roce 1986. Smečku, která má devět či deset psů, tradičně doprovází lyžař. Chvílemi se nechává táhnout, jindy musherovi pomáhá. Celý průběh závodu se odehrává v horském prostředí, a to bez přestávky. Závodníci si tudíž musí vzít veškeré vybavení s sebou a dvě noci bivakují venku, bez cizí pomoci. Jediný kontakt s civilizací proběhne při startu a poté po dojetí závodu. 
Letos pro nedostatek sněhu v údolích se spalo na jednom místě.  

Udělal jsem jen pár víceméně náhodných fotek projíždějcích smeček. Na trati jich bylo asi dvacet a rozestupy byly dost velké, takže čekat na vybraném místě nešlo. Obvykle to vyšlo tak, že slunko pálilo proti psům. Taky se mi podařilo rozlomit teleobjektiv, takže psi jsou trochu víc zdálky, než bych si přál.
Psi byli krásní, hlavně někteří, a všichni táhli a všem visely vytahané jazyky z tlam. >>> fotky

Žádné komentáře:

Okomentovat